Kiinalaiset tavarat ja kauppiaat valtaavat Tansanian
Maan markkinoille tulvii piraattituotteita, jotka ajavat kotimaisia yrittäjiä ahtaalle, kirjoittaa Kizito Makoye .
(IPS) -- Huoli tulevaisuudesta kalvaa tansanialaisia kauppiaita, jotka ovat menettämässä markkinat Kiinasta virtaaville kilpailijoille.
"Emme pärjää kilpailussa kiinalaisille, jotka ovat osoittautuneet meitä fiksummiksi. Hallituksen pitäisi suojella meitä", vetoaa Dar es Salaamissa Kariakoon markkina-alueella kauppaa käyvä Zuwena Simba.
Naapurissa kukkia myyvä kiinalainen Joseph Xinli näkee asian toisin: "Olen hyvin ylpeä olostani täällä, sillä se on ainoa keinoni hankkia rahaa ja esitellä kulttuuriamme. Meidän on näytettävä maailmalle, mitä Kiina tarjoaa."
Kaupungin viranomaiset arvioivat, että Dar es Salaamissa työskentelee luvatta 100 000 ulkomaalaista. Tansanian kauppa- ja teollisuusministeriön mukaan kaupunkiin tulee vuosittain tuhansia kiinalaisia kauppiaita.
Alkupääoma puuttuu
Kiinalaiset kaupittelevat kaikkea mahdollista vaatteista kodinkoneisiin ja kännyköistä luonnonlääkkeisiin. Valtaosa toimii laittomasti, sillä he eivät ole tallettaneet Tansanian sijoituskeskukseen 75 000 euron minimisummaa, kuten vuonna 1997 säädetty laki edellyttää ulkomaisten yrittäjien tekevän.
Tansanian viranomaiset epäilevät, että kiinalaisten kauppatavarat ovat pääosin tuoteväärennöksiä. Teollisuusyrittäjien järjestö laskee Tansania menettävän viidenneksen tuloistaan piraattituotteiden vuoksi.
Kariakoossa ikkunaverhoja myyvä Zheng Chong tähdentää, että kauppaa säätelee kysynnän ja tarjonnan laki. "Emme riko lakeja, eikä kenelläkään ole aihetta vihata meitä. Me vain teemme bisnestä."
Laissa porsaanreikiä
Markkina-alue kuitenkin pursuaa tunnettujen radio-, kännykkä- ja jopa lääkemerkkien kopioita.
"Teemme parhaamme estääksemme niiden myynnin, mutta se ei aina onnistu yleisen tietämättömyyden, vähäisten resurssien ja viranomaisten heikon yhteistyön", muotoilee Tansanian standardointiviraston virkailija Lazaro Msasalaga.
"Nämä tuotteet vaikuttavat tavalla tai toisella jokaisen elämään. Emme pysty estämään niiden tuloa markkinoille ilman erityistä lakia", sanoo oikeusoppinut Goodluck Chuwa.
Hänen mukaansa nykyiset lait eivät määrittele tuoteväärennöksiä riittävän tarkasti ja maahantuojat käyttävät tätä porsaanreikää hyväkseen.
Pari vuotta sitten Tansanian kauppa- ja teollisuusministeriö antoi kiinalaisille kuukauden aikaa poistua kaduilta, mutta uhkaus ei johtanut käytännön toimiin.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia