Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.

Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Vaatetyöläinen Bangladeshin Dhakassa toukokuussa. Kuva: Fahad Abdullah Kaizer / UN Women Asia and the Pacific / CC BY-NC-ND 2.0.

Nälkäpalkalla jo valmiiksi työskennelleet vaatealan työntekijät ovat menettäneet palkkaansa jopa miljardien dollarien arvosta koronaviruspandemian vuoksi, arvioi kansainvälinen Clean Clothes -järjestökampanja tuoreessa raportissaan. Seurauksena moni elää yhä köyhemmissä olosuhteissa.

Monet suuret länsimaiset vaatebrändit peruivat tilauksiaan kehitysmaiden tehtailta viime keväänä koronaviruspandemian suljettua vaatekaupat. Osa firmoista kieltäytyi maksamasta jo kuljetettuja tai tuotannossa olevia tilauksia, mikä johti nopeasti tehtaiden sulkeutumiseen ja työntekijöiden irtisanomisiin.

Työntekijät lähetettiin kotiin ilman ennakkoilmoitusta tai palkkaa. Esimerkiksi Bangladeshissa maaliskuussa 72 prosenttia lomautetuista ja 80 prosenttia irtisanotuista ei saanut palkkaa, raportissa kerrotaan.

Osa brändeistä suostui myöhemmin maksamaan jo valmiit tai tuotannossa olevat tilaukset, mutta siitä huolimatta kysyntä on laskenut ja koronaviruksen arvioidaan supistavan vaatesektoria tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Siksi tehtaita on suljettu, monet työntekijät ovat pakkolomalla ja palkkoja on leikattu.

Clean Clothesin raportin mukaan seitsemässä Etelä- ja Kaakkois-Aasian maassa vaatetyöläiset tienasivat keväällä koronaviruksen takia 38 prosenttia aiempaa vähemmän, ja joillakin Intian alueilla jopa 50 prosenttia vähemmän. Jos lukuja sovelletaan globaaliin vaateteollisuuteen Kiinaa lukuun ottamatta, palkkojen kokonaismenetykset voivat olla jopa 3,2–5,8 miljardia dollaria (2,7–4,9 miljardia euroa) maalis–toukokuussa.

Arvio perustuu uutisraporteista ja työntekijäorganisaatioilta saatuihin tietoihin, sillä tarkkoja tietoja ei ole olemassa. Ei ole kuitenkaan syytä odottaa, että tilanne olisi parempi muillakaan vaatteita tuottavilla alueilla, järjestö sanoo.

”Työntekijät elivät jo valmiiksi nälkäpalkalla, eivätkä he olleet pystyneet säästämään mitään ennen kuin pandemia iski. Kriisin aiheuttama palkkakuilu tarkoittaa, etteivät työntekijät pysty ruokkimaan perheitään kunnolla, maksamaan lastensa koulumaksuja tai terveyskuluja ja että monet heistä ovat veloissa”, sanoo pakistanilaisen Labour Education Foundationin edustaja Khalid Mahmood tiedotteessa.

Esimerkiksi Pakistanissa vaatetyöläisten keskimääräinen kuukausipalkka on 104 dollaria (88 euroa).

Koronavirus on antanut osalle vaatetehtaista myös tilaisuuden päästä eroon niistä työntekijöistä, jotka ovat pyrkineet parantamaan oloja. Toisen, Business and Human Rights Resource Centerin raportin (pdf) mukaan neljässä maassa yli 4 870 ammattiliittoon kuuluvaa vaatetyöntekijää on saanut potkut.

Clean Clothes vaatii brändejä ja jälleenmyyjiä ottamaan enemmän vastuuta ja varmistamaan, että työntekijät saavat palkan, joka heille kuuluu. Kampanja neuvottelee parhaillaan asiasta useiden brändien kanssa.

”Vain jos brändit ja jälleenmyyjät sitoutuvat yksilöllisesti ja julkisesti palkkavakuutukseen, voimme välttää perinteisen tavan, jossa riskit ja vastuut työnnetään muille, ja varmistamme, etteivät työntekijät joudu paikkamaan kuilua”, sanoo kampanjan edustaja Christie Miedema tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia