Norjan jalkapallomaajoukkue otti kantaa Qatarin ihmisoikeustilanteeseen – Kritiikki yltyy MM-kisojen lähestyessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Norjan jalkapallomaajoukkue otti kantaa Qatarin ihmisoikeustilanteeseen – Kritiikki yltyy MM-kisojen lähestyessä

Qatar järjestää ensi vuonna jalkapallon MM-kisat, mutta karsintapelien alkaessa keskustelu maan ihmisoikeustilanteesta ja etenkin siirtotyöläisten oikeuksien polkemisesta on kiihtynyt. Norjan jalkapallomaajoukkue osoitti tukensa siirtotyöläisille poseeraamalla ihmisoikeuksia puolustavissa t-paidoissa.

Rakenteilla oleva stadion ja nostureita.

Qatar järjestää jalkapallon MM-kisat vuonna 2022. Kuvassa Dohaan nouseva Al Wakrah -stadion vuonna 2019. Kuva: Matt Kieffer / CC BY-SA 2.0.

Norjan jalkapallomaajoukkue otti eilen kantaa Qatarin ihmisoikeustilanteeseen valmistautuessaan MM-karsintapeliin Gibraltaria vastaan.

Joukkue pukeutui paitoihin, joissa luki ”Human rights – on and off the pitch” eli ”ihmisoikeudet – kentällä ja sen ulkopuolella”. Aiemmin harjoituksissa Espanjan Marbellassa joukkueella oli myös paidat, joissa luki ”Respect – on and off the pitch” eli ”kunnioitusta – kentällä ja sen ulkopuolella”, kertoo BBC.

Norjassa on keskusteltu viime viikkoina, pitäisikö maan jalkapalloliiton boikotoida jalkapallon MM-kisoja siirtotyöläisten kehnon ihmisoikeustilanteen takia. Kisat järjestetään ensi vuoden marraskuussa Qatarissa, ja karsintapelit kisoihin ovat juuri alkaneet. Joukkue kertoi jo etukäteen haluavansa ottaa tilanteeseen kantaa.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa myönsi kisat Qatarille yli kymmenen vuotta sitten. Maa rakentaa kisoja varten seitsemän uutta stadionia, laajentaa lentokenttäänsä, rakentaa kokonaisen uuden kaupungin ja muuta infrastruktuuria. Työvoima tulee pääosin ulkomailta, sillä 95 prosenttia Qatarin työvoimasta, noin kaksi miljoonaa ihmistä, on muutenkin siirtotyöläisiä.

Kisojen myöntäminen Qatarille on herättänyt kritiikkiä, koska taustalla epäillään olevan korruptiota. Toinen syy on siirtotyöläisten surkea asema ja työolosuhteet. Työntekijät ovat riippuvaisia työnantajastaan ja esimerkiksi maasta poistuminen voi olla heille mahdotonta. Qatar on luvannut moneen otteeseen uudistuksia, mutta toteutus on ollut hidasta.

Esimerkiksi viime vuonna ihmisoikeusjärjestö Amnesty International paljasti, että Al Bayt -jalkapallostadionia rakentavat siirtotyöläiset ovat työskennelleet jopa seitsemän kuukautta ilman palkkaa.

The Guardian -lehti puolestaan arvioi helmikuussa, että kymmenen vuoden aikana Qatarissa on kuollut yli 6 500 Intiasta, Pakistanista, Nepalista, Bangladeshista ja Sri Lankasta tullutta siirtotyöläistä, joista moni on todennäköisesti ollut mukana kisojen rakentamisessa. Kuolinsyistä on vaikea saada tarkkaa tietoa, mutta esimerkiksi Qatarin kuuman sään uskotaan aiheuttaneen osan kuolemista. Siirtotyöläiset tekevät myös itsemurhia.

Karsintapelien alkaessa viime viikolla Amnesty vaati Fifaa käyttämään jälleen vaikutusvaltaansa Qatarin viranomaisiin siirtotyöläisten oikeuksien polkemisen lopettamiseksi. Fifa on sen mukaan pyrkinyt parannuksiin, mutta silti tietoja väärinkäytöksistä tulee yhä julki. Fifaa sitovat YK:n liike-elämää koskevat ohjaavat periaatteet, jotka edellyttävät ihmisoikeusloukkausten ehkäisyä ja virheiden korjaamista, se muistuttaa.

”Karsintapelit ovat muistutus siitä, että Fifan mahdollisuudet vaikuttaa Qatariin ovat loppumassa. Sen pitää toimia nyt varmistaakseen, että vuoden 2022 MM-kisoista voi olla ylpeä eikä työvoiman hyväksikäyttö tahraa niitä”, sanoo järjestön edustaja Steve Cockburn tiedotteessa.

Oikaisu 26.3. Muutettu kohtaa, jossa mainitaan Qatarin rakentavan uuden lentokentän kisoja varten. Qatar ei rakenna uutta kenttää vaan laajentaa olemassaolevaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia