Norsunluurannikon kaakaotilojen lapsiorjat haastoivat Nestlén, Marsin ja muut suklaajätit oikeuteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Norsunluurannikon kaakaotilojen lapsiorjat haastoivat Nestlén, Marsin ja muut suklaajätit oikeuteen

Kahdeksan malilaista syyttää kansainvälisiä suklaajättejä lapsityövoimasta hyötymisestä. Yhdysvalloissa jätetyn kanteen taustalla on ihmiskaupan uhreja suojeleva laki.

Lähikuva palasta suklaata sormien välissä.

Suklaassa tarvittavaa kaakaota kasvatetaan edelleen lapsityövoimalla. Yhdysvalloissa on nostettu kanne elintarvikejättejä vastaan. Kuva: Ginny / Flickr.com / CC BY-SA 2.0.

Kaakaoteollisuudessa mukana olevia elintarvikejättejä vastaan on nostettu oikeusjuttu lapsityövoiman käytöstä tuotantoketjussa.

Washington D.C:sä jätettiin viime perjantaina liittovaltiotason ryhmäkanne, jossa kahdeksan entistä kaakaotilojen lapsiorjaa vaatii yrityksiltä korvauksia pakkotyöstä, epäoikeudenmukaisesta rikastumisesta, huolimattomasta valvonnasta sekä tarkoituksellisesta henkisen kärsimyksen aiheuttamisesta.

Asiasta kertovat muun muassa brittilehti The Guardian sekä yhdysvaltalainen Bloomberg-uutistoimisto.

Kanteen on nostanut yhdysvaltalainen, ihmisoikeusjuttuihin erikoistunut International Rights Advocates kahdeksan malilaisen nuoren aikuisen puolesta. Vastaajina on tunnettujen suklaamerkkien taustalla olevia yrityksiä, muun muassa Nestlé, Cargill, Mars, Hershey ja Mondelez.

Kanteen mahdollistaa Yhdysvaltain ihmiskaupan uhreja suojeleva laki. Se sallii ihmiskaupan uhrien haastaa oikeuteen yrityksiä, jotka ovat hyötyneet ihmiskaupasta tai pakkotyöstä.

Kantajien keskeinen väite on, että yritykset hyötyivät tietoisesti lasten laittomasta työstä, vaikka ne eivät omistakaan itse tiloja. Ne saivat tavaraa halvemmalla hinnalla kuin jos työssä olisi ollut aikuisia.

Oikeusjutussa syytetään myös yhtiöitä yleisön harhaan johtamisesta, sillä ne lupasivat vuonna 2001 hankkiutua eroon lapsityövoimasta. Alkuperäinen määräaika oli 2005. Nyt puhutaan vuodesta 2025, eikä lapsityöstä ole silloinkaan tarkoitus päästä eroon kokonaan. Määräajan jatkuva pidentäminen osoittaa, että yritykset itse myöntävät käyttävänsä lapsiorjia, International Rights Advocates sanoo.

Uhrien mukaan heidät rekrytoitiin Malissa huijaamalla, minkä jälkeen heidät kaupattiin Norsunluurannikon kaakaopelloille. He joutuivat tekemään töitä useita vuosia ilman palkkaa, matka-asiakirjoja tai tietoa siitä, missä he olivat tai miten päästä perheidensä luo. Monet joutuivat myös työskentelemään vaarallisten aineiden kanssa ilman suojavarusteita. Kaikki olivat alle 16-vuotiaita, eräs vain 11-vuotias.

Kaikki suklaafirmat eivät ole kommentoineet kannetta, osa taas on painottanut, ettei salli lapsityötä kaakaontuotannossa. Nestlén mukaan oikeusjuttu ”ei edistä yhteistä tavoitetta poistaa lapsityövoima kaakaoteollisuudessa”, The Guardian kertoo.

Suurin osa maailman kaakaopavusta kasvatetaan Ghanassa ja Norsunluurannikolla, jossa lapsityövoiman käyttö on yleistä viljelijöiden köyhyyden takia. Kaakaonviljelijät ansaitsevat päivässä vain muutaman kymmenen senttiä, reilusti alle äärimmäisen köyhyyden rajan. Ghanan ja Norsunluurannikon kaakaoviljelmillä työskentelee arviolta 1,56 miljoonaa lasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia