Raportti: Rikkaiden maiden vuosituhattavoitteet jäljessä
YK arvioi tällä viikolla vuosituhattavoitteiden onnistumista.
Kehitysapua antavat maat eivät ole lisänneet tarpeeksi kehitysapua eivätkä avanneet markkinoitaan kehitysmaille, käy ilmi YK:n työryhmän raportista, joka ilmestyi tänään järjestettävän vuosituhattavoitteiden arviointikokouksen alla.
YK-maat sopivat vuonna 2000 kahdeksasta vuosituhattavoitteesta, jotka on määrä saavuttaa vuoteen 2015 mennessä. Seitsemän ensimmäistä tavoitetta asettaa velvoitteita kehitysmaille, joiden pitäisi muun muassa vähentää nälkää ja köyhyyttä. Kahdeksas vuosituhattavoite taas on tarkoitettu rikkaille maille, ja sen osatavoitteisiin kuuluu esimerkiksi globaalin kauppajärjestelmän uudistaminen.
Tuoreen raportin mukaan kahdeksannen tavoitteen täyttäminen on onnistunut sikäli, että kehitysmaat ovat saaneet enemmän velkahelpotuksia, parempia kaupankäyntimahdollisuuksia, teknologiaa sekä lääkkeitä. Kuva on kuitenkin sekalainen, sanoo YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.
"Pystymme parempaan. Paras tapa valmistautua vuoden 2015 jälkeiseen aikakauteen on näyttää, että kun kansainvälinen yhteisö sitoutuu globaaliin kumppanuuteen, se tarkoittaa sitä. Ja ohjata resursseja sinne, missä niitä tarvitaan eniten", Ki-moon sanoo.
Esimerkiksi kehitysapu on viime vuosina laskenut talouskriisin vuoksi. Vanhojen lupausten täyttämisen lisäksi raportissa suositellaan muun muassa veronkierron lopettamista sekä rahoitusalan säätelyn ja maailmankaupan kehittämistä.
Suomalaisjärjestöt toivovat kunnianhimoa
YK:n tänään järjestettävä vuosituhattavoitteiden arviointikokous luo pohjaa myös uusille, vuoden 2015 jälkeisille tavoitteille, joita on sorvattu jo aiemmin. Suomalaiset kansalaisjärjestöt antoivat viime viikolla kannanoton, jossa vaaditaan muun muassa kestävän kehityksen kaikkien ulottuvuuksien yhdistämistä uusissa tavoitteissa.
"Nyt meillä on historiallinen mahdollisuus nostaa kunnianhimon tasoa. Esimerkiksi köyhyyden puolittamisen sijaan pitäisi tavoitella köyhyyden poistamista", sanoo Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International puolestaan on vaatinut etenkin epätasa-arvoon ja ihmisoikeusongelmiin puuttumista uusissa tavoitteissa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia