Selvitys: Intian nahkatehtaat saastuttavat ympäristöä ja sairastuttavat työntekijöitä
Intian nahkatehtailla käytetään myrkyllisiä kemikaaleja eikä työntekijöille makseta riittävää palkkaa. Nahkaa ja nahasta tehtyjä tuotteita päätyy myös Euroopan markkinoille.
Nahan parkitsemisprosessi saastuttaa ympäristöä Intiassa. Kuva: bookchen / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.
Intian nahkatehtailta on löydetty vakavia sekä ympäristöön että työntekijöiden oikeuksiin liittyviä ongelmia. Eurooppalaisen järjestöverkoston Change your shoesin joulun alla julkaistun selvityksen (pdf) mukaan tehtaat saastuttavat ympäristöä ja sairastuttavat työntekijöitä.
Intiassa on yhteensä noin 2 000 nahkaparkitsimoa, joissa käsitellään esimerkiksi kengissä ja laukuissa tarvittavaa nahkaa. Nahka-alalla työskentelee 2,5 miljoonaa ihmistä. Parkitsemisessa käytetään paljon vettä sekä kromia, ja kromiparkitsemisprosessista syntyy vuosittain noin 50 miljoonaa kiloa kiinteää jätettä.
Tutkijat vierailivat parkitsimoalueilla Pohjois-Intian Uttar Pradeshin sekä Etelä-Intiassa sijaitsevan Tamil Nadun osavaltioissa ja haastattelivat muun muassa työntekijöitä sekä ottivat joiltakin alueilta maaperä- ja vesinäytteitä.
Osa raportissa haastatelluista työntekijöistä teki jopa 14-tuntisia työpäiviä. He tienasivat noin sata euroa kuussa, vaikka elämiseen riittävä palkka olisi yli kolme kertaa enemmän. He kärsivät nuhakuumeista, lihas- ja nivelkivuista, hengitysteiden ongelmista, silmien ärsytyksestä sekä iho-ongelmista. Kukaan ei ollut saanut kunnon koulutusta koneiden ja vaarallisten kemikaalien käyttöön, raportista selviää.
Maaperästä ja vedestä otetut näytteet puolestaan osoittivat, että parkitsemisessa käytettyä kemikaalia on päästetty luontoon vapaasti ja se on saastuttanut vettä sekä maatalousmaata. Joistakin näytteistä löytyi myös syöpää aiheuttavaa kromi(VI)-yhdistettä, joka EU:ssa on kielletty.
Intian tehtailla valmistetaan nahkatuotteita myös Euroopan markkinoille. Raportin mukaan nahkatuotteita teettävien yritysten tulisikin varmistaa, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan koko ketjussa sekä kertoa, mistä niiden käyttämä nahka tai muut raaka-aineet tulevat.
”Kenkien ja vaatteiden tuotantoketjussa pahimmat ihmisoikeusloukkaukset ovat usein nimenomaan raaka-aineiden tuotannossa. Tämän takia on erityisen huolestuttavaa, että vain erittäin harva suomalaisyritys valvoo raaka-aineiden, kuten nahantuotannon ihmisoikeusvaikutuksia”, toteaa Change your shoes -kampanjassa mukana olevan Eettisen kaupan puolesta ry:n kampanjakoordinaattori Anna Härri järjestön tiedotteessa.
Eetin viime kesäkuussa julkaiseman selvityksen mukaan suomalaiset yritykset eivät kerro juuri mitään esimerkiksi kenkien valmistusolosuhteista ja raaka-aineiden alkuperästä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia