Suomen aseviennistä kannellaan Euroopan komissiolle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomen aseviennistä kannellaan Euroopan komissiolle

Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemaker haluaa selvittää, rikkoiko Suomi EU:n yhteistä kantaa myöntäessään tammikuussa asevientiluvan Arabiemirikuntiin.

Suomen lippu ja sininen taivas

Suomen asevientilupien laillisuutta tarkastelevat nyt useat viranomaiset. Kuva: sbamueller / Flickr.com / CC BY-SA 2.0.

Suomen asevientiluvista Arabiemiirikuntiin kannellaan oikeuskanslerin lisäksi myös Euroopan komissiolle. Kirkon Ulkomaanapu kertoi tänään, että sen nuorisoverkosto Changemaker on jättänyt komissiolle virallisen kantelun Suomen hallituksen tammikuussa tekemästä päätöksestä pidentää vuodella puolustustarvikeyhtiö Patrian vientilupaa Arabiemiirikuntiin.

Patrian asevientiluvat koskevat neljääkymmentä panssaroitua ajoneuvoa ja niihin liittyviä varaosia sekä teknistä tukea.

”Mielestämme päätös rikkoo räikeästi Euroopan unionin neuvoston yhteistä kantaa sotilasteknologian ja puolustustarvikkeiden viennin valvontaa koskevista yhteisistä säännöistä”, sanoo Changemakerin puheenjohtaja Jaro Karkinen tiedotteessa.

Varsinaisesti lupa myönnettiin jo vuonna 2015, mutta valtioneuvosto myönsi jatkoluvan tämän vuoden tammikuussa.

Samoihin aikoihin norjalaislehti Verdens Gang paljasti, että panssariajoneuvoja on käytetty viime vuoden lopulla Jemenin sodassa, jonka seurauksen maa on ajautunut vakavaan humanitaariseen kriisiin.

Suomea sitoo vientiluvissa EU:n yhteinen kanta sekä YK:n asekauppasopimus. Esimerkiksi EU:n yhteinen kanta kieltää sotatuotteiden viennin sellaisissa tapauksissa, joissa tarvikkeita voitaisiin käyttää kansalliseen sortotoimintaan, kansainväliseen hyökkäykseen tai alueellisen epävakauden lisäämiseen.

Jemenin sota oli jo käynnissä, kun lupa myönnettiin, ja esimerkiksi kansainvälisen oikeuden professorin Martti Koskenniemen mukaan vientilupa on rikkonut kansainvälisiä sopimuksia.

Aiemmin tällä viikolla rauhanjärjestöt Sadankomitea ja Rauhanliitto kertoivat kantelevansa Suomen asevientiluvista oikeuskanslerille.

OIKAISU 31.1.2018 Termi panssarivaunu vaihdettu panssariajoneuvoksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia