Tutkimus: Monet länsimaisten brändien vaatteet viimeistellään intialaisnaisten kodeissa – Tuntipalkka voi olla vain 13 senttiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Monet länsimaisten brändien vaatteet viimeistellään intialaisnaisten kodeissa – Tuntipalkka voi olla vain 13 senttiä

Kehitysmaiden vaatetehtaiden työolosuhteista on puhuttu pitkään, mutta kotona vaatteita tekevien asema on jäänyt vähemmälle huomiolle. Tuoreen yliopistotutkimuksen mukaan moni heistä on pakkotyön kaltaisissa olosuhteissa ja länsimaisilla brändeillä on paras mahdollisuus vaikuttaa heidän asemaansa.

Monivärisiä lankarullia

Intian valtava vaateteollisuus työllistää miljoonia ihmisiä. Kuva: Ishan Khosla / CC BY-NC-ND 2.0.

Monet länsimaisten brändien myymistä vaatteista on viimeistellyt intialainen kotityöläinen, joka kuuluu syrjittyyn kastiin ja tienaa vain 13 senttiä tunnissa, paljastaa yhdysvaltalaisen Berkeleyn yliopiston tuore tutkimus.

Kyseessä on tiettävästi laajin tutkimus, joka selvittää nimenomaan kotona työskentelevien intialaisten vaatetyöläisten työolosuhteita. Heidän työhönsä kuuluu esimerkiksi nappien ja koristeiden ompeleminen.

Tutkija Siddharth Kara selvitti yhteensä 1 452 ihmisen työolosuhteita Intian pohjois- ja eteläosissa. Heistä 95,5 prosenttia oli naisia ja 85 prosenttia teki vaatteita yhdysvaltalaisille ja eurooppalaisille brändeille.

Tutkimuksen mukaan 99,3 prosenttia tutkituista oli joko muslimeja tai syrjityn kastin jäseniä. 99,2 prosenttia ei saanut minimipalkkaa. Yhdelläkään ei ollut kirjallista työsopimusta eivätkä he kuuluneet ammattiliittoon. 17 prosenttia oli lapsia.

Työntekijät tienaavat palkkansa kappalemäärittäin. Tuntipalkka oli noin 13 senttiä, mikä on osavaltiosta riippuen jopa 90 prosenttia pienempi kuin minimipalkka. Intian lain mukaan heidät voidaan käytännössä luokitella pakkotyön uhreiksi, tutkimuksessa kerrotaan. Usein palkat myös maksetaan myöhässä.

Länsimaiset brändit ovat tehneet hyvää työtä työntekijöiden olosuhteiden parantamisessa alihankkijoidensa tehtaissa, mutta niiden näkyvyys on pienempi kotityöläisten kohdalla. Tutkimuksen mukaan niillä olisi kuitenkin paras asema vaikuttaa näiden työolosuhteisiin.

Tutkimuksessa suositellaan kaikkien osapuolten – kuten tutkijoiden, vaatteiden jälleenmyyjien, viranomaisten, järjestöjen – kumppanuutta, joka keskittyisi työolosuhteiden parantamiseen. Kotona työtä tekeville vaatetyöläisille pitäisi perustaa oma ammattiliitto, minimipalkkaa pitäisi korottaa ja ylitöistä maksaa. Tarvitaan myös lisää tutkimusta sekä tietoisuutta.

”Länsimaisten brändien ja niiden asiakkaiden pitää tulla tietoisemmiksi vaatteidensa valmistuksen riistävistä olosuhteista. Tutkimukseen perustuvat tiedotuskampanjat voivat auttaa kuluttajia vaatimaan, että jälleenmyyjät ja muut toimijat puuttuvat ongelmiin”, tutkimuksessa todetaan.

Intian vaatesektori työskentelee suoraan 12,9 miljoonaa ihmistä vaatetehtaissa sekä miljoonia muita epävirallisesti. Lähes puolet vaateviennistä suuntautuu Yhdysvaltoihin ja EU:hun.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia